نشست جمعی از اعضای انجمن ریاضی ایران با رئیس مرکز بررسیهای استراتژیک ریاست جمهوری
در نشستی که بین دکتر محمدصادق خیاطیان، رئیس مرکز بررسیهای استراتژیک ریاست جمهوری، و دکتر مگردیچ تومانیان (رییس شاخه ریاضی فرهنگستان علوم)، دکتر نسرین سلطانخواه (معاون پیشین علمی و فناوری رییاست جمهوری)، دکتر محمد صال مصلحیان (رییس انجمن ریاضی ایران)، دکتر علی ایرانمنش (عضو شورای اجرایی انجمن)، و دکتر بیژن احمدی کاکاوندی (رییس کمیته مسابقات دانشجویی انجمن) در۱۴۰۱/۰۳/۲۵ در محل این مرکز برگزار شد به بررسی وضعیت علوم پایه و راهبردهای عملی برای توسعه پایدار و ارتقای آن پرداخته شد.
در این جلسه، دکتر خیاطیان به لزوم توجه به حوزه علوم پایه در اسناد بالادستی اشاره کرد و گفت: از جمله پیشنهادات، توجه به حوزه علوم پایه در برنامه هفتم توسعه است که میتواند وضع کلی این حوزه را دچار تحول کند. تعریف پروژههای تحول با محوریت علوم پایه از جمله مواردی است که میتواند در برنامه هفتم در دستور کار قرار بگیرد. در عین حال توجه به این مسئله در شورای عالی انقلاب فرهنگی و بررسی راهکارهای قانونی رفع مشکلات این حوزه در این شورا نیز دیگر ظرفیت قابل بهرهبرداری است.
رئیس مرکز بررسیهای استراتژیک ریاست جمهوری ضمن ارائه پیشنهاد تشکیل میز تخصصی علوم پایه در مرکز بررسیهای استراتژیک با حضور نمایندگان انجمنهای فعال در حوزه علوم پایه گفت: ارائه پیشنهاد برای تدوین قانون برنامه هفتم میتواند از جمله مباحثی باشد که در این میز تخصصی دنبال شود. هدف مرکز بررسیها از تشکیل چنین میزهای تخصصی در وهله اول تولید محتوا در قالب گزارشهای سیاستی و راهبردی و مهمتر از آن توسعه شبکه نخبگانی است.
در ادامه این نشست سایر اعضای این انجمن به بیان پیشنهادات و راهکارهای خود در خصوص توجه روزافزون به مسائل و مشکلات علوم پایه در ایران پرداختند: ضرورت بکارگیری توان فارغالتحصیلان رشتههای علوم پایه در وزارت آموزش و پرورش برای تربیت دانشآموزان، ضرورت حفظ و نگهداشت فارغالتحصیلان و نخبگان رشتههای علوم پایه و اجرایی کردن برنامههایی برای ممانعت از مهاجرت نخبگان این حوزه به خارج از کشور از جمله مسائل مطرح شده در این جلسه بود.
دکتر محمد مصلحیان، رئیس انجمن ریاضی ایران ضمن اشاره به قدمت 50 ساله این انجمن، آن را اصلیترین نهاد متولی ریاضیات در کشور دانست که تنها نماینده ایران در اتحادیه بینالمللی ریاضیات است. وی در صحبتهای خود از آمادگی انجمن ریاضی ایران برای اجرای یک پروژه ملی برای تنظیم سند جامع علوم پایه و برنامههای عملیاتی زمانبندی شده در راستای دستیابی به مرجعیت علمی، ارتقای تعاملات بینالمللی و کیفیتبخشی به آموزش ریاضیات در کشور خبر داد و در این راستا کلیات سرفصل برنامهها را بیان کرد:
اولین سرفصل، موضوع آموزش است. ما در این حوزه با کاهش اقبال دانشآموزان در انتخاب رشته ریاضی و فیزیک در دبیرستانها مواجه هستیم. زنگ خطر تامین نیروی متخصص و ماهر در آینده در رشتههای علوم پایه در مقاطع دانشگاهی به صدا درآمده است که نیاز به توجه ویژه مسئولان در سطح وزارتخانههای آموزش و پرورش و علوم برای ارتقای سطح ریاضیات مدرسهای و دانشگاهی دارد. این کار با تدوین سرفصلهای کارآمد و نوین دروس، ضرورت توجه به رشتههای بین رشتهای در زندگی روزمره (مانند علوم داده، ریاضیات زیستی، ریاضیات مالی و…)، آمادهسازی معلمان، ترویج و عمومیسازی ریاضیات، ارائه تشویقات مختلف مانند بورس تحصیلی یا دکتری پیوسته قابل تحقق است.
دومین موضوع، بخش پژوهش است. لازم است بهرغم نزدیک شدن به رتبه اول تولید علم در منطقه، با حمایتی که دولت میتواند انجام دهد این تولیدات را از نظر شاخصهای کیفی هم افزایش دهیم. این کار نیز با افزایش سهم پژوهش از تولید ناخالص ملی، جذب و نگهداری سرمایههای انسانی، توسعه مراودات علمی در سطح بینالمللی برای تعمیق پژوهشها و حرکت در جریان اصلی علم و فناوری و سرانجام حمایت از تحقیقات فاخر در تراز بینالمللی قابل دستیابی است.
در پایان، مقرر شد انجمن ریاضی ایران ضمن تماس با چهار انجمن زمینشناسی، زیستشناسی، شیمی و فیزیک نسبت به تشکیل میز تخصصی علوم پایه اقدام نماید.
منبع: جزئیات بیشتر در مورد این جلسه در خبر
قابل مشاهده است.