اعطای پنجمین جایزه استیون اسمیل به یک ریاضیدان ایرانی
پنجمین جایزه استیون اسمیل، به آقای دکتر شایان اُوِیس قَران، استاد علوم نظری کامپیوتر دانشگاه واشنگتن، به خاطر نتایج بسیار مهم و اساسی او در حوزه کاربرد روشهای جبری و طیفی در طراحی الگوریتمها و بهینه سازی ترکیبیاتی، اعطا گردید.
اویس قران، دانشآموخته کارشناسی دانشگاه شریف است و دکتری خود را در 2013 از دپارتمان مهندسی صنایع و مدیریت دانشگاه استنفورد دریافت کرد. او با استفاده از بورس تحصیلی میلر، دوره پسادکتری خود را در دانشگاه کالیفرنیا در برکلی گذرانده و بعد به دانشگاه واشینگتن پیوسته است. هم اکنون او دانشیار این دانشگاه است. در طی یک دهه پس از دریافت مدرک دکتری خود، اویس قران معمار کشفیات عمیق در مسایل بنیادی در حوزه محاسبه بوده است. از جمله آنها، مسأله فروشنده دورهگرد، افراز کردن گراف، ساختار ترکیبیاتی گرافها، تجزیه و تجلیل زنجیرهای مارکف و …. نتایج زیبا و مهم او، ریاضیات محض و الگوریتمهای محاسباتی را به یکدیگر پیوند میدهد و به این ترتیب شایسته دریافت جایزه اسمیل گردید.
استیون اسمیل استاد دانشگاه کالیفرنیا در برکلی است و یکی از پیشگامان دستگاههای دینامیکی در دهه 1950 به بعد بوده است. « انجمن برای توسعه بنیان های ریاضیات محاسباتی» یک انجمن غیر انتفاعی است که در 1995، به دنبال یک گردهمآیی یک ماهه در پارکسیتی ایالت یوتا، که اساساً توسط اسمیل، برای تحقق هدفی که او آنرا تقویت هرچه بیشتر یگانگی ریاضیات محض و محاسبات عددی نامیده بود، تشکیل شده است. این انجمن، برای شناساندن کارهای پژوهشی جوانانی که در راستای تحقق این هدف اسمیل حرکت می کنند، جایزه اسمیل را بنیان نهاد و هر سه سال یک بار به نامزدی که شرایط جایزه را داشته باشد اعطا می شود.
دکتر حسن حقیقی
دانشگاه خواجه نصیرالدین طوسی